Kategórie
 
 
 
 
 

Starostlivosť o pleť - časť prvá

Všetky to dobre poznáme, scrollujeme Instagramom, zatiaľ čo rozmýšľame nad tým, čo by sme robili, keby sme neboli zatvorené medzi štyrmi stenami. Zrazu sa pozeráš na svoju nástenku a nevieš si vybrať, ktorý zľavový kód vybrať, lebo ten krémik, ktorý ti starne na poličke v kúpeľni sa ti už toľko nepáči. Chcelo by to niečo svieže, aby sme mali aspoň nejakú zmenu v našich životoch počas obdobia karantén a obmedzení. 

Keď už sa ten svet mení každým dňom čoraz viac, príroda ukazuje celému ľudstvu ako sa jej dobre žije bez nás, „stredobodu“ krajín, svetov, univerza, rozmýšľaš nad tým, ako zanechať menšiu uhlíkovú stopu, no nie? Aha! Že nevieš, čo to znamená? No ale to vôbec nevadí, veď preto si možno zablúdila sem. No a my ťa s otvorenou náručou vítame.

Každá duša hľadajúca prírodnejšie, alternatívnejšie cesty, nás robí šťastnejšími. Tvoríme komunitu, ktorá sa snaží pristupovať jemnejšie, láskavejšie, no jednoducho viac prirodzenejšie k nášmu okoliu. A nielen k okoliu. Veď treba začať od seba, buďme tým, čo chceme vidieť vo svete. 

Dobre. Toľko k úvodu, ale téma je iná, veď už nadpis o tom napovedá. Určite si už niekde započula slovné spojenie prírodná starostlivosť o pleť. Pojem je to celkom široký, ja Ti chcem priblížiť rozkúskovať, prečo práve dnes, práve takto a práve toto je preberanou témou. Všetky sa chceme páčiť, chceme byť pekné namaľované i odmaľované. Líčenie je super, zvýrazňuje črty, ktoré chceme, niekedy i nechceme, ale v konečnom dôsledku sa nám výsledok chce páčiť. Aby sa výsledok páčil, treba sa postarať o pleť. Poriadne ju vyčistiť a nakŕmiť. Poďme teda na to.

 

Časy, kedy starostlivosť o pleť bola iba voda a mydlo sú dávno preč. Alebo aj nie?

Dnes sa zameriam na čistenie pleti. Každá pleť potrebuje iný prístup, preto čítaj ďalej. Máš pleť citlivú či stiahnutú? Tvoja pleť sa teda radí do kategórie suchá. Takáto pleť je mdlá, nepríjemne stiahnutá a šupinkatá pre nedostatok hydratácie spôsobený nadmernou perspiráciou (potením) v dôsledku tepla, stresu i aktivity alebo aj chýbajúcou či nedokonalou lipidovou vrstvou a potrebou doplnenia aminokyselín. O každú pleť sa treba starať v prvom rade zvnútra, no čo sa týka čistenia pleti ráno alebo večer, najlepšie je siahnuť po krémových alebo olejových odličovačoch a čistiacich mliekach. Mliečka sú veľmi vhodné na každodenné čistenie pre tento typ pleti, nakoľko jej dodajú hydratáciu, ktorú táto pleť potrebuje, no dokážu sa v istej miere podieľať aj na vytvorení „ochranného filmu“ na pleti, ktorý zabraňuje nadmernej strate hydratácie. Nesprávne zvolený čistiaci produkt túto pleť môže vysušiť ešte viac, čím možno nepriaznivo prispieť k predčasnému starnutiu pleti, teda i k tvorbe vrások. Čistiace mliečka šetrnne zbavia pleť nežiadúcich nečistôt a predpripravia ju na jej ďalšie vyživenie. Produkty pre scuhú pleť si môžete pozrieť v našej kategórii kozmetika pre suchú a citlivú pleť

 

Lezú ti už vyrážky na nervy a leskneš sa ako zrkadlo? Patríš pravdepodobne medzi žienky s mastnou pleťou.

Mastná pleť je charakteristická svojim sklonom k nedokonalostiam, zväčšenými pórmi a nadmernou tvorbou kožného mazu. Čierne bodky, tzv. komedóny, je možné spozorovať na nose či brade. Príčiny mastnej pleti sú rôzne, môžeš za to viniť genetiku, hormonálnu nerovnováhu alebo oxidačný stres, no opäť, nesprávne zvolená kozmetika iritujúca pleť môže taktiež zapríčiniť nadmerné mastenie pleti, ktorého dôsledkom je ľahké zachytávanie nečistôt a upchávanie pórov.

Na čistenie mastnej pleti je vhodnou voľbou čistiaci olej alebo mlieko, ktorý pleť zbytočne neupcháva a teda ju šetrne čistí. Na pleť s výskytom akné je vhodné použiť aj enzymatický peeling, ktorý obsahuje len malé čiastočky, ktorý pomáha exfoliovať pleť a zároveň nie je veľmi abrazívny, ako old schoolové pílingy. Je to veľmi dobrá voľba pre zníženie výskytu komedónov a zbavenie sa odumretej kože. 

 

Tvoje čelo, nos a brada žijú v inej dimenzií ako líca? Potom máš zmiešanú pleť.

T-zóna, často skloňovaná a mnohými nenávidená. Zmiešaná pleť dá nejednej z nás zabrať. Tvoja pleť sa nevie rozhodnúť, čím by najradšej bola, líca máš suché pri prvom chladnejšom vetre, zato nos je posiaty komedónmi a po čele sa ti vytvárajú vyrážky jedna radosť. Pričinu hľadaj v hormonálnej nerovnováhe, strese či, opäť, nesprávne zvolenými produktami na jej starostlivosť. Pri tejto pleti je cieľom ju čo najviac zjednotiť, dodať extra hydratáciu a ochranu vysušeným lícam a zároveň udržať tvorbu mazu na uzde v oblasti T-zóny. Zlatou strednou cestou môže byť mlieko alebo multifunkčný čistič. Cieľom je pleť príliš nevysušiť, no zároveň ani upchať póry. Čistenie pleti môžete doplniť o zlupovaciu masku pre T-zónu.

Samozrejme, nemôžem zabudnúť na dievčence a junákov, ktorých príroda obdarila takmer dokonalou rovnováhou pleti a netrpia prílišným vysušením či tvorbou kožného mazu. Túto pleť charakterizujeme vyváženosťou, jemnými pórmi a sviežim, jednotným výzorom s ružovkastým nádychom. Táto pleť nie je precitlivená, začervenaná a sklon k nedokonalostiam je minimálny. Na čistenie pleti je vhodný gélový, krémový či olejový produkt. Emulzie, čistiace a zároveň nie príliš abrazívne pre pleť, zaručia prirodzené žiariacu a zdravo pôsobiacu pleť. Produkty pre takýto typ pleti nájdete v kategóri pre kozmetika pre normálnu pleť.

Ak ste sa dostali až sem, dovoľte mi poďakovať sa a malý sneak peek, nabudúce si povieme niečo o výžive pleti :)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia